Sunday, May 26, 2013

Tahukah Anda: Cara Merawat Tonsil Infection



entry ini sambungan daripada

Sedang bergayut dengan bapak di telefon, tiba-tiba bapak aku bagi cadangan, “updatelah pasal cara nak merawat tonsil. Ni lid tengok banyak cakap pasal fashion jee. Kena lagi informative ni”. Setelah mendengar proposal dari ayah aku, aku dalam keadaan muka yang sangat cool dan sedang bersila di atas kerusi, menjawab “rileeeek lid. Teknik kena ada. Cara nak rawat tu faya buat untuk next entry. Nanti tulis panjang-panjang bukan orang baca sangat pun. Rugi..rugi..

Maka, entry kali ni aku listkan regime yang aku amalkan untuk mendapatkan kembali tonsil aku yang normal dalam masa seminggu sekurang-kurangnye! Bunyi dah macam cara nak kuruskan badan kan. Nampak same tapi tak serupo. Hoho. So, antara regimenya ialah:

1.       Makanan yang lembut
Disebabkan tonsil aku, aku terpaksa shopping makanan khas untuk tonsil! Ngade-ngade tau kau ni tonsil. Makanan nak demand betol. Makanan normal tak nak. Ni nak makanan yang lembut-lembut je semua. Ala-ala makanan baby gitu. Besides, waktu membeli tu, aku kena bayang yang aku ni baby. Tapi, baby versi dah baligh la. Hehe. So, sebagai baby, apa yang aku boleh makan?

Dengan menggunakan prinsip “aku baby”, aku telah membeli makanan yang aku rasa tak sakit sangat bila nak telan. Such as pancake, telur (untuk buat telur 3 suku), campbell soup atau apa-apa sup yang takde benda keras dalam dia, bubur instant, roti sandwich (tak sama macam roti 4 segi tu), yoghurt and instant mashed potato. Generally, tekaan taste tonsil aku terhadap makanan lembut memang betul.

Korang mesti terfikir “bubur pun nak beli instant?? Bapak malasnye minah ni”. Chilleeex. Korang kena faham. Bila tengah sakit, masak apa-apa pun confirm tak sedap. Haritu aku dah try masak sendiri. Hangit siooot. Haha. Tak larat punyer pasal. So, kalau nak buat bubur sendiri, lebih baiklah mintak tolong orang rumah masakkan ye. Trust me. Kalau masak sendiri, ke tong je la ghupenya. Tak pon, untuk sedapkan hati, simpan bubur dalam fridge lama-lama. Bila keluarkan dari fridge, tengok bubur macam dah tak elok. See. Ada alasan munasabah nak buang kan. Ekeke~
     pancake letak butter&honey, mashed potato and telur 3 suku masak
 
2.       Air yang lembut
Air pun kena memilih. Jangan nak gatal-gatal sangat minum air rasa pelik-pelik termasuk jugak air yang masam-masam. Macam haritu waktu shopping untuk tonsil, ada stall kecik kat dalam pasaraya tu. Kiranya dia tengah promote air smoothie la lebih kurang. Dah nampak ada tester, takkan tak nak rasa kan. Rezeki datang jangan ditolak babe. Aku fikir mungkin tonsil aku boleh collaborate dengan perisa smoothie yang dipromote tu. aku try la perisa blackberry. Sekali smoothie tu pass by tonsil aku, peeergh… Nauzubillah! Serius derita. Menyesal gua minum -_-.

So, kalau nak minum tu, biar air yang rasa soft macam susu ke. Air kosong boleh la walaupun still rasa sakit jugak. Actually, untuk air aku ada beli pisang sebab nak buat smoothie. Berbalik kepada prinsip “aku baby”, smoothie pisang okay jugak sebab rasa dia soft dan tak masam. Kebetulan tak boleh telan sangat makanan termasuk nasik, smoothie macam ni elok untuk kasi kenyang la.  Tapi, aku minum smoothie ni waktu tonsil aku nak baik sikit. Tak sempat try waktu tonsil infection tengah hardcore.
 untuk buat banana smoothie, aku bubuh skim milk yang sejuk, 1 sudu serbuk cocoa (versi pahit),
 1 sudu nutella, 1 sudu peanut butter jam, 3 pisang (ni untuk betul-betul rasa kenyang). 
tak bubuh ais sebab gua mahu pureee

3.       Ubat herba dan antibiotic
Nama pun sakit, ubat kenalah makan kan. Obviously bila aku sakit tonsil, confirm dapat antibiotic. Before this, kalau tonsil bengkak, aku dapat antibiotic yang wajib dihabiskan untuk 2 minggu tak silap aku. Tapi, tonsil infection yang aku kena kali ini, ubat antibiotic dia sampai sebulan?! Peergh! Caya lu tonsil! Memang nak kenakan aku kaw kaw ni. Haha.

in clockwise direction: ubat antibiotics, vitamin echinacea,
 paracetamol (demam) and gula-gula herbs Ricola

Untuk pengetahuan korang yang tak pernah dapat antibiotic, antibiotic ni wajib dihabiskan. Kalau tak habis, ada high possibility yang aku akan dapat lagi tonsil infection and it’s gonna be worse berbanding tonsil infection yang aku kena sekarang. Tak nak woo. Tobat aku. Tapi, antibiotic ni bukanlah dapat soothe kan sakit tonsil aku dengan cepat. So, aku buat sedikit research ubat lain yang aku boleh makan untuk mencepatkan penyembuhan. Apa yang aku discover ada few herbs yang membantu percepatkan soothe tonsil ni. Antaranya ialah goldenseal, Echinacea purpurea dan cat’s claw.

So, aku pun carik herbs tu di bahagian vitamins. So far, aku jumpe banyak vitamins yang mengandungi Echinacea purpurea. Yang guna herbs lain, kawe dok nampok pulop deh. Seriously this herbs memang membantu. Kalau aku hanya makan antibiotics je, tonsil aku masih rasa painful lahabau. Tapi, kalau aku makan antibiotics dengan herbs ni, tonsil tu rasa lega sikit. Tak teruk sangat pedihnya. insyaAllah, within a week, tonsil aku cepat reda. wohoo!
    yang atas ni gula-gula herbs. aku makan waktu tengah saja-saja sebabnya 
kalau biarkan mulut takde pape, rasa sakit tonsil tu lagi terasa. yang bawah pulak ialah 
vitamins yang ada herb echinacea which is elok untuk upper respiratory system
 
4.       Permbersihan katil
Yang ini memang penting. Nampak macam takde kaitan nak compared dengan point lain, tapi sebenarnya ada. Bila kena tonsil infection, aku ada tendency kena demam. Dia saling memerlukan la. Ada tonsil, mesti ada demam. So, after korang rasa demam dah nak baik, selalunya dalam masa 3 hari, maka tukarlah cadar anda. Macam aku, aku tukar cadar baru. Lepas tu, selimut yang aku pkai tu, aku spray febreeze and then jemur bawah matahari. Biar jahanam segala bakteria kat selimut tu. Muahaha.
 kalau perasan corak kat lengan baju tu, aku pakai baju tidur lagi. 
bughuk ghupenya anak dara tak mandi lagi walaupun hari dah terik.ekeke~

Setelah mengikuti amalam-amalan yang aku amalkan, insyaAllah tonsil infection akan cepat reda and insyaAllah reda dalam masa seminggu. Sekurang-kurangnya, after seminggu korang dapat makan nasik walaupun maybe rasa sakit tu ada lagi sikit. hehe. Semoga membantu =D

p/s: semua gambar guna Samsung Note 2.

18 comments:

  1. Cepatnye sembuh. Alhamdulillah. (^_^)

    Btw, good advice and very informative entry
    ++ kelakar jgak. Hik3^^

    p/s: byak gak pantang makanan ek...bley kurus gini. Huk3.

    ReplyDelete
  2. semoga cepat baik yeee. bagus ayah dia. hehe

    ReplyDelete
  3. Begitu rupanya. Orait, cepat sembuh :D

    ReplyDelete
  4. akak terjumpa blog ni sebab dok cari pasal tonsil. tertengok gmbr last tu looks like oz style punya rumah. ropenye2 setelah discroll ke bawah2, adelaide clan yea heeehee, hi dik :)

    ReplyDelete
  5. Sye nye tonsil agk kritikal ney .. doc kate kne bedah .. takut la klau sye amlkan apa yg akk ckp ney arap2 bole baik trus ta ?? Tkut la

    ReplyDelete
  6. Sye nye tonsil agk kritikal ney .. doc kate kne bedah .. takut la klau sye amlkan apa yg akk ckp ney arap2 bole baik trus ta ?? Tkut la

    ReplyDelete
  7. cimon: klakar ye? bgus la cmtu. haha. agak la. makin kurus la kalo truskn mcm tu dlm 3 bulan
    ninaaz, julia, izah, mlut payau: THank u!
    isuzu: haiii!hehe
    janna: limau? x perit ke kena tonsil?
    fatin: xtau lah brkesan ke tak. sbb akk de trbaca psal tonsil kena bedah tu. lgi kritkal dripd yg akk kena.ce mntak pndpt dktor :)

    ReplyDelete
  8. hai dear..lama giler giler lama xsinggah sini hehe nway tonsil mmg kn rawat takut tonsil tu infection n jd tonsilitis

    ReplyDelete
  9. terbaca post ni.. situasi sama ngan saya :( kalo demam mesti tonsil... kalo tonsil? alamak nak demam.. sumpah sakit.. sekarang ni dah masuk 5 hari.. kenapa merebak.. dah amik ubat, antibiotic, aiskrim.. semua lembut2... sakit nyer hati... seksa sangat rasa sakit mcm ni.. nak bercakap payah... nak telan air liur [un susah :(

    ReplyDelete
  10. Aku dah 5 hari kena tonsil, doktor ckp kecil je..tp klu makan pedas je tghari, nnt ptg mesti demam. Dah 5 hari kat wad, boring nya.

    ReplyDelete
  11. Hai.... just nak kongsi pengalaman nie..betol.. nurin sendiri pernah mempunyai tonsil,.. setiap 2 minggu mesti g pusat kesihatan ukm.. demam pening sakit tekak sume ada.. mengganggu sungguh,, dah la tengah blajar.. tapi sekarang dah ok.. dan tonsil tu takpernah kena lg.. rupanya ada cara nya. so tonsil saya takperlu operate lagi..dan sampai sekarang.. takot2 je tonsil tu nak singgah.. ;-)

    ReplyDelete
  12. tips sangat membantu..tapi anak saya baru 6 tahun bleh makan ke herbs tu? :)

    ReplyDelete
  13. yeah, i hate when it come and pay a visit. thanks for the tips!

    ReplyDelete
  14. rasanya dah reply sume komen. nape tak keluar ni? T_T hope it helps all of u!

    ReplyDelete

 

GeeKintheRainboW Copyright © 2014 Designed by Alieff Artwork