Monday, January 9, 2012

Perihal misai bagi seorang perempuan

Personally, aku rasa seorang perempuan tu paling risau or insecure bila dia terlebih hormone lelaki. I mean macam… berbulu ke.. ada misai ke..bahu terlebih bidang ke..or terlalu kepeng (tiada timbulan di atas dan di bawah).
Aku pulak boleh dikatakan jatuh dalam kategori ada misai atau lebih pleasant dengan sebutan kumis. Korang tahu tak apa rasanya ada terlebih hormone laki? Rasa RENDAH DIRI. Sangat rendah diri. Waktu aku pertama kali realized aku ada kumis di atas bibir, aku rasa sangat down. Sangat rendah diri. Why? Sebab rasa macam bukan perempuan normal. Bila someone talking to you, kau rasa macam orang tu pandang ke arah kumis, dan bukannya arah mata, atau arah overall face. And, perempuan yang berkumis seperti aku ni boleh tahu orang yang tengah cakap face to face dengan aku tu, looking at me right into my face OR right into that particular ‘part’ on my face. It’s really distracting you know =(

Aku tahu diorang takde intention pun nak pandang ke arah kumis. Tapi, sometimes diorang tends to. Bila aku nampak yang “someone talking to me” pandang arah kumis, dalam hati aku waktu tu rasa rendah diri. Sometimes aku wonder why aku ada kumis? Banyak kali dalam diri ni berniat nak buang kumis tu. But how? Cukur? On second thought, I don’t think that's a good idea. Once aku start cukur, alamatnya aku kena buat selalu. kalau tinggalkan rutin tu walau sekali pun, your face gonna look like seorang laki yang malas nak bercukur. And it’s going to be far more worst than the current kumis yang belum dicukur.

So, cukur not in the list! Teeet!! And then, I’m thinking about using wax instead of cukur-cukur thing. Wax lagi selamat and kalau guna wax, bulu misai tu akan tercabut dari akar umbi. The best thing about using wax is, kalau aku guna in long term, bulu kumis boleh berkurangan. interesting~~. Hurrm. but the problem is, aku terfikir macam mana rupa aku after beberapa minggu guna wax? Waktu mula-mula bulu dicabut, memanglah nampak bersih licin. Tapi after seminggu or dua minggu, bulu tu akan tumnbuh kan? what if bulu tu tumbuh makin banyak? ...and kasar?! OMA!! (oh my Allah!!). Bila guna wax, kita tak boleh cabut bulu tu waktu dia pendek sebab nanti bulu tu tak akan tercabut. So, that means aku kena tunggu bulu tu keluar habis? Whaaat?? Macam huduh semacam je.

So, aku terfikir pulak nak buat laser removal. Aku rasa itu yang paling effective. I think so, based on a little bit of research through articles and forums. Untuk laser removal, aku kena buat banyak kali jugak tapi tak sekerap wax and cukur. bagus.. bagus. that means dengan beberapa kali trip laser removal, aku “kumisless”!!! Heh?huduhnya bunyi. Walaupun boleh kumisless after beberapa kali treatment, bad newsnya harga yang perlu dibayar setanding dengan teknologi yang digunakan. huuumph.. aku tak nak guna duit parents aku tapi mesti diorang offer punyer. takkan nak menolak rezeki  di depan mata. hehe. anyway, aku rasa aku kena fikir masak-masak dulu nak buat ke tak. for the time being, aku biarkan je la kumis ni menyelubungi diri aku. huhu.

Sekali lagi, for the time being, untuk mengurangkan rasa rendah diri dalam diri aku ni, aku tahu dan aku rasa aku kena improve self esteem dalam diri aku and be confident! dalam banyak-banyak attitude, confident sikap yang paling penting sekali untuk mengikis rasa rendah diri bagi orang perempuan yang berkumis macam aku. sebabnya, aku pernah tumpang lalu blog seorang blogger perempuan ni. bila masuk blog perempuan ,pehem-pehem je la. gambar tuan blog tu mesti terpampang besaaaaaaar punya dalam entry. this girl tak cantik pun. tak cute pun. dan tidak kurus. ngeee~ tapi, i can see confidence dalam diri girl tu walaupun hanya dalam gambar. gambar orang confident  tak sama dengan gambar orang perasan cun okay..back to the point, disebabkan gadis confident tu, membuatkan aku terfikir dan aku bertekad aku patut jadi macam this girl. be confident and terima kelemahan fizikal seadanya. yang bestnya orang lebih nampak confidence dalam diri kita instead of  our physical weakness. sort of confident tu mengaburi kelemahan fizikal la. cooool~~~

anyway, apa pendapat laki tentang perempuan berkumis? geli? tak suka? biasa-biasa je?

19 comments:

  1. interesting topic! just nak share laa. i also ada kumis. terlebih hormon lelaki. hehe. and i shave tau. but once u da shave tu kan, u kena igt that u kena shave slalo. sbb i mmg tak confident kalau ada kumis tu. but sometimes, i just ignore je. lantak laa orang nak pandang. yeah dia akan tumbuh macam serabut pastu,tapi kan in a long term, dia akan jarang2 tumbuh. hehe. based on my experience. tq ;)

    ReplyDelete
  2. ehhhh. sama la kita! Member memang selalu panggil 'keyha misai'! Mula-mula rasa kekok, tapi sekarang dah macam get to used with the 'misai' things ni.

    ReplyDelete
  3. sabar ye. build your confident. :)

    ReplyDelete
  4. hahaha lol I saw some of these cups too, lov'em

    ReplyDelete
  5. interesting!!

    yup,confident boleh mengaburi our weakness.=)

    anyway,nice photos and nice entry.

    ReplyDelete
  6. akak pon ade jgak kumis2..hoho..buat xtau ajek..;)

    ReplyDelete
  7. lOVE THIS ENTRY!
    Damn interesting!

    ReplyDelete
  8. New dresses updated !
    http://www.facebook.com/applenbunny.shop?sk=photos

    http://anbshop.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. xpenah ade experience, hehe..
    owh..camtue eh prasaan korg..
    well..juz be confident.. Allah dh cipta kite ngan ckup perfect dh.. ^_^

    ReplyDelete
  10. kumis? misai? Yang ponting, perempuan memang hakikatnya cantik :)

    ReplyDelete
  11. ehehe, yup. mmg betul kalau dah start shave, mmg tiap2 hari lah jawabnya. mcm aku everyday aku shave, sometimes twice a day u know.

    for me, girl yg ada misai lgsung x distracting my eyes sebab almost yg aku jumpa xlah obvious sgt misainya mcm lelaki. relax. yg pnting like ur said, BE CONFIDENT! ehemmmm

    ReplyDelete
  12. ira:oowh.ingtkn shave jd mkin byk.kira skang pkai shave lgi la?
    keyha:ahah.si luncai dgn labu2nya, biarkan. biarkan. ;P
    ainraus: haip!of couurse!! ^_^
    miss peacock:ye?ktne nmpk?rse mcm nak beli pulak
    luqman:of course it's ok for u :)
    myra:foto tu not mine.ngee.btul2!!
    nens c:rmai rupanya ek ade kumis
    eryn:thanks!!jgn lupe share!!haha
    nisa:haah.huhu.redha je la.ataupun buang!weee
    ainsha:saya cntik la?haha
    icah:tq!
    hafiz:thank u for the support and pdgn!hohoho
    zamri:heloo..ko pngsan tgk aku lah kiranya..p/s:apsal lu disabled komen kt blog sndiri?

    ReplyDelete
  13. same goes with me sis . kawan2 dulu siap panggil "misai lebat" . i really have lack confident . tapi fikir2 balik , there's must reason why Allah create us like that . So , i just move forward. believe me , Allah make no mistakes :)

    ReplyDelete
  14. hai salam kenal. sama lah kita. saya pun berkumis gak.sob.sob. as a teacher, selalu kena tegur dek pelajar. cikgu! cikgu ada misai lah! pehtu diaorang gelak. rasa macam nak lempang jea. haish!

    ReplyDelete
  15. Hye..saya ada cara utk hilangkan kumis.. jom follow ig @bleach_cream_malaysia ..selamat, tak perlu cukur, waxing..dah ramai yang cuba! Lets improve your confident

    ReplyDelete
  16. ya Allah baru je kawan aku dok tanya ehhh kau ade misai ek?tetiba rasa down gile weii.seriesly.kenapa lelaki tak suka ke perempuan ada kumis?hahaha

    ReplyDelete

 

GeeKintheRainboW Copyright © 2014 Designed by Alieff Artwork