Wednesday, June 8, 2011

Minat ke?

exam nak dekat. tinggal lagi 2 minggu je untuk aku mengulangkaji pelajaran. so far, result aku untuk assignment SEM ni, tak memberangsangkan :'( agak mengecewakan sampaikan aku rasa heartless bila dapat result tak bagus. kadang-kadang aku terpikir "lantaklah ape nak jadi!"

apa yang menyebabkan result aku tak bagus? aku sendiri pun tak tahu. adakah aku tak cukup berusaha? mungkin. apa yang aku agak kecewa bila nak buat assignment, aku nak tanya pendapat lecturer adakah aku on the right track. tapi, lecturer kata dia tak boleh tengok jawapan aku. habis itu macam mana aku nak tahu aku buat betul atau tak??! pepatah pernah kata, hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih. mungkin aku boleh tanya orang lain. tapi, aku sendiri pun tak yakin dengan jawapan orang lain, macam mana tu? ataupun mungkin aku memang malas.

kadang-kadang aku terfikir, aku nak buat bisnes sendiri. tapi, kita susah nak survive dalam dunia sekarang ni kalau takde sijil at least diploma. nampaknya, aku kena tabahkan hati jugaklah habiskan degree aku. lepas habis degree, aku akan kerja berkaitan dengan quantity surveying. tapi, adakah itu pekerjaan yang aku betul-betul minat? kadang-kadang aku rasa aku minat. tapi, kadang-kadang macam tak berapa minat. aku nak bekerja yang mengikut minat aku, secara umumnya berniaga, berbisnes. tapi, tak semestinya apa yang kita minat dapat membantu kita survive dalam dunia sekarang ni. bila aku kata survive, aku maksudkan kepada pendapatan yang aku dapat setiap bulan. 

tapi, korang pernah dengar kan pepatah pernah berbisik bahawa berusaha tangga kejayaan. sebenarnya dalam dunia, dalam apa-apa pekerjaan pun, yang penting kita berusaha. so, apa aku patut buat sekarang? mungkin study dan dapatkan degree. apa jadi kat aku lepas degree? aku pun tak tentu arah berfikir mana yang terbaik untuk aku :(

si anak ikan yang sedang kushyuk menTANNING kulit di bawah lampu (matahari tipu). gambar ini takde kena mengena dengan entry ini.

17 comments:

  1. fikirlahh apa yang terbaik untuk awak. linda doakan semoga berjaya !! :)

    ReplyDelete
  2. xperk2..usaha tangga kejayaan !

    ReplyDelete
  3. good luck! jangan putus asa :D

    ReplyDelete
  4. habiskan je blaja tu dengan penuh ketabahan n kesungguhan..gud luck!

    ReplyDelete
  5. hrhr..kan ke ko minat ambik gambor..ehe

    ReplyDelete
  6. eiyka singgah siny. . follow sama kamoo. . klik at ur miss nuffy

    ReplyDelete
  7. rasa ketakotan la pulak pasai result bile bce entry kamo nih ...

    ReplyDelete
  8. kdg2 bljr lpas habis degree pn xde keje gk..hmm
    tah la, depend pade kos yg kte amik jgk la..
    semoga tabah utk habiskan ur degree ye..
    xkan nak putus tgh jln, ye tak? :)

    ReplyDelete
  9. gud luck for ur exam.... semoga dapat result yang gempak, ;)

    ReplyDelete
  10. zaine,mhrzh:thank u :)
    nurazlinda: time kasey ats nasihat awk
    shida:hai shida!!
    balqis:tu la.kena usaha llg kuat!
    ida:yup!nmpknye begitu lah!
    jiji yu:ak minat.tp ak x hebat :)
    fareiyka:time kaseh.saya klik balik!
    husna:jgnlah tkut.hadapi dgn tabah :)
    wanie:tu la pasl.kena try my best dlu!huhu
    novexx:thanks :)

    ReplyDelete
  11. gd luck dear..

    *ps: ada edit gmbar yg awak bg..jemputlah nengok..sori, makin buruk gmbr tu

    ReplyDelete
  12. Kadang² kita kena bercampur ngan org yg lebih matang dr kita.. baru dapt klu ape yg kita nak buat seterusnya.

    ReplyDelete
  13. cik dil:thank u :)
    abglan:haah kn.kena tnya pndpt org yg mkn asam garam dlu ar.thanks!
    krunisa':haha.awk sorg je yg pasan psal caption tu!
    jij yu:bru update ni haa.xde mende pun.addicted kt blog ak ke?haha

    ReplyDelete

 

GeeKintheRainboW Copyright © 2014 Designed by Alieff Artwork