Monday, June 6, 2011

Canon vs Nikon

sepanjang korang tinggal dalam dunia ini, mesti ada barang yang korang suka kan? barang yang korang sayang. barang yang korang takkan bagi kat orang lain. or maybe barang itu ada sentimental value sampai menyebabkan korang nak simpan barang itu sampai ke tua.

aku pun ada barang yang aku suka. barang itu ialah..... Canon digital camera!! itulah antara barang favourite aku. sebelum aku dapat hadiah Nikon daripada ayah aku, Canon itulah yang banyak menyumbang jasa kat aku sepanjang aku sedang belajar teknik-teknik mengambil gambar. "click" sana! "click" sini! "click" situ. sebenarnya, Canon itu juga hadiah daripada ayah aku, tapi, Canon sampai lebih awal ke tangan aku daripada Nikon aku sekarang. time mula-mula dapat kamera Canon tu, kemain lagi aku ke hulu ke hilir ambil gambar guna Canon tu. walaupun dia automatik dan bukannya manual macam Nikon aku sekarang, walaupun colour gambar dia tak secantik Nikon aku sekarang, walaupun dia tak se"thrill" Nikon yang kena setting sendiri tu, tapi..... dah banyak gambar aku tangkap guna Canon tu. dah banyak angle gambar aku dah amik guna Canon tu. u are the best camera, bro!!! (err. tak pasti lak jantina Canon tu. mungkin khunsa kot.ngee~)

 bunga 1 ( Canon+edit)

so, sekarang, semenjak ada Nikon, memang aku guna Nikon je la weyh. tapi, korang kena ingat. nak belajar ambil gambar tak semestinya kena beli DSLR dulu, baru ambil gambar. gunakan kamera automatik korang tu sekerap mungkin dan di mana jua korang berada. aku rasa sekarang ni dah banyak kamera-kamera automatik yang dapat menghasilkan gambar cantik. malahan, kualiti kamera iPhone pun hampir setanding dengan kamera automatik. bila dah dapat menguasai teknik angle yang betul, atau pun bila korang memang sangat interested dengan photography, barulah pergi kedai beli DSLR tu. :)

lagi satu, bila dah beli DSLR yang memang mahal itu, tuan kamera itu kenalah balas jasa DSLR yang superb itu dengan cara.... ambil gambar yang cantik-cantik... belajar dan aplikasikan teknik-teknik ambil gambar yang betul... belajar mengedit gambar dengan superbnya.. adoy. aku pun masih banyak lagi ilmu photography yang perlu aku timba. so far, aku belajar sendiri dan bergantung pada youtube dan FroKnowsPhoto. tak sempat lagi aku nak pergi kursus photography untuk golongan amatuer macam aku ni. wuuu. takpe. takpe. kat mana-mana pun, kita masih boleh menimba ilmu. yang penting, USAHA! chaiyok ifa chaiyok!!!

bunga 2 ( Canon+edit ) p/s: perasan tak ada ulat togel tengah pose atas bunga ni?

bunga 3 (Canon+edit)

bunga 4 (Canon+edit)

p/s: aku letakkan gambar-gambar bunga yang aku amik. amik gambar bunga tak bermaksud aku jiwang ^ ^ harap korang dapat learn something dari entry ni.

18 comments:

  1. suke yg last sekali.. hehe ~~

    ReplyDelete
  2. ahaha ko berduit boleh la weh..

    ReplyDelete
  3. ckmet:thanks cekmet!!
    teha:saya lak ske yg 2nd last.mcm vintage gitu.
    jiji:amik gmbr guna hphone pn boleh maa.
    zures:byk lg kena bljar ni :)

    ReplyDelete
  4. gambar ke empat tuh superb ;)

    ReplyDelete
  5. nk bli dslr..p x mampu lg..hu..by the nice capture..jiwanggnye..hee..same la suke amik gamba bunge..wink2..

    ReplyDelete
  6. cantik... cantik... i have nikon too.. ada dalam closet dah sbb bila travel i yg kena hangkut tu.. berat lol but i know the pictures akan memang cantik..

    ReplyDelete
  7. rara:haah :)
    alia:owh.thank u!! :)
    iera:time kasey.like lah :) hehe
    purplel:haha.bkn gwang.tu snang nk ambik gmbr
    mulan:haha.agk berat ar gak.
    wahida:thanks :)

    ReplyDelete
  8. cantik2nya pic yg awak amik :)

    ReplyDelete
  9. cantiknya gambar2! pandai amek gamba. :)

    ReplyDelete
  10. comeynye..

    i pun penah snap gamba bunga cmni..

    nikon~

    ReplyDelete

 

GeeKintheRainboW Copyright © 2014 Designed by Alieff Artwork