Sunday, October 7, 2012

Hasil Usaha Keras yang Worthless

Bulan lepas ada Islam Awareness Week (IAW ) event kat Adelaide. Sort of untuk promote the beauty of islam. Event tu siap jemput mat saleh yang dah masuk islam untuk cerita pasal islam. Macam mana diorang masuk islam. Macam mana perception diorang kat islam before masuk islam. Obviously, they would say kita ni terrorist. I blame you media! Salah satu daripada speaker tu siap fikir yang orang muslim ni nampak baik. Tapi, kalau dia tak ikut cakap kita (orang muslim), dia ingat kita akan bunuh dia. haha. Lawak pulak rasa. Semuanya disebabkan penyebaran satu word je, which is, terrorist. Funny much?

Okay, ni baru nak masuk cerita sebenar. Atas tu just brief explanation pasal event tu. at least, korang dapat the overall idea of this entry la ^_^ So, untuk event tu, aku telah di offer oleh kawan aku untuk buat design untuk macam-macam. Just name it! Poster! Brochure! Logo IAW! Baju laki dan perempuan! Aku pelik jugak kenapa aku yang diproposed sebab aku rasa banyak je laki yang talented bab-bab design ni. tapi, mungkin sebab orang yang in charge untuk design team ni ialah perempuan, so, aku lah antara possibility orang yang diorang nak approached. The truth is aku tak hebat sangat design-design ni. tapi, sebab diorang tahu aku suka photoshop and fashion, diorang rasa there is possibility aku boleh buat design yang proper untuk diorang.
design brochure yang aku design tapi tak digunakan. bayangkan brochure ni lipat dua

Mula-mula aku taknak. Tapi, sebab memikirkan yang aku nak design untuk agama Allah, aku setuju dengan proposal diorang. Aku nak buat the best design yang aku mampu create so that non-muslim impress dengan paparan-paparan media yang team IAW nak sebarkan which is part of it ialah guna design aku la, and then, non-muslim ni rasa curious so, jejaklah kaki diorang ke IAW event. Itu matlamat aku! Bagi aku design yang gempak boleh buat orang rasa nak pergi kat event tu. tapi, design aku tak gempak mana lah. Tapi, gempak di mata aku je. Ngiahaha. Besides that, budak architecture tengah busy time tu. so, aku je lah yang patut tolong diorang.

So, here I am in front of my favourite lappy. Bersengkang mata aku buat brochure, poster, baju segala bagai dengan harapan design aku cukup untuk impress non-muslim jejakkan ke event tu. mula-mula berterusan 2-3 hari buat 1 brochure. Tapi, kemudian berterusan lagi design untuk baju pulak. and I think it goes on about 1 week straight? Seriously, aku all out and doing my best. After siap, aku hantar la design tu ke diorang. And then diorang puji la design aku. Tak kisah pasal puji. Yang penting aku puas hati dengan artwork aku and I’m proud of it walaupun designnya tak se-awesome a true designer should be.
baju t-shirt muslimah yang aku design. ayat panjang IAW tu sepatutnya kat bahgian tengah, 
tapi sebab diorang pakai tudung labuh, aku letakkan kat bawah supaya nampak.  
p/s: okay, aku terlupa nak tukar front yang kanan tu ke back. abaikan swirl tu sebab aku terlupa nak buang.

Before the day arrived, the day event tu start, aku dapat tahu design baju yang aku buat tak dapat diprint sebab kesuntukan masa. So, aku okay je. I’m cool with it. At least, ada alasan kukuh. After that, when the day arrived, aku discover lagi satu benda pasal design aku. Diorang tak guna logo yang aku buat padahal aku buat ikut criteria diorang. And then, brochure diorang 100% different than design aku. Diorang tak guna design aku. And the worst thing is, design brochure yang baru tu sucks! Aku terkejut giler. Aku kecewa giler. And aku agak pissed off.

Penat gileer aku buat design tu. dah la aku buat secara sukarela. Tak kena bayar pun. And I’m genuinely doing it for Allah. Tapi, in return, diorang guna design lain. dah la design tu look soooo immature and nampak macam disiapkan dalam beberapa jam je. Walhal, design yang aku buat tu makan 2 hari full! Seriously aku sedih giler. Benda ni dah berlaku sebulan lepas. Tapi, tadi aku bukak folder pictures and then ternampak design-design yang aku buat. Ter-ingat balik kekecewaan aku waktu event tu. aku fikir mungkin diorang guna design lama kot sebab dah tak sempat. Tapi, kalau camtu, kenapa tak guna je design lama? Kenapa mintak aku buatkan design baru? aku tak salahkan sesiapa. even i don't think i should blame anyone. it's just that kecewa mengenangkan usaha aku untuk menarik non-muslim ditolak bulat-bulat. Kesian aku….kalau kesian, ada sesiapa nak guna design aku tak? hahaha.
hanya poster ni je yang digunakan. and design ni digunakan untuk bookmark gak. weeee.

p/s: what do you guys think about my design?

11 comments:

  1. Pandai awak buat design :) Walaupun tak terima apa-apa bayaran janji iklas, puas hati dengan hasil terbaik dari diri sendiri :)


    Nota kaki:
    AsiaCube menawarkan perkhidmatan untuk bertukar like,pengikut serta trafik :)
    Lawati AsiaCube - The Best Free Social Exchange Site! untuk pendaftaran percuma :)
    Muat turun panduan ringkas AsiaCube : Tutorial AsiaCube
    Tonton Video AsiaCube : Tonton Video AsiaCube

    ReplyDelete
  2. terbaekkk ifa =D

    you gonna shine one day,believe me =)

    ReplyDelete
  3. Lek2... sabar k. Yg penting awak da buat yg terbaik kan... insyaAllah niat yg baik dpt pahala drpd Allah Taala. (^_^)

    p/s: study renrajin. (^_~)

    ReplyDelete
  4. sabar ye..
    btw, nice design...i like it :)

    ReplyDelete
  5. i understand that feeling. pernah kena buat maca tu ;') sabar je lah.

    huhuh

    ReplyDelete
  6. ifot, kesian jugak kat orang tu hang kata dia dia sucks. ngahahaha

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum,
    salam kenal... follower 1535

    ReplyDelete
  9. asiacube:hati dh ckup ikhlas :)
    myra:thank u and aaaaamiiin for one of my loyal reader.hehe
    cimon:btol2.ke awk nk gune design saya ni?haha
    hanani:dah lega skit :)
    andy:huhu.kite serupaaa
    sandra:it's such an honour u puji mcm tu skali!hehe
    ciku:haha.design dia je kena sucks.agknye sape lah org tu.msti org yg same kn
    amie:wlkmsalam..haai!!thank u for following my blog :)

    ReplyDelete
  10. saya suka design brochure yang ifa buat tu, cuma takde rezeki je. takpe ifa, be cool ya

    ReplyDelete

 

GeeKintheRainboW Copyright © 2014 Designed by Alieff Artwork