Tuesday, May 22, 2012

Pancake House & the Sweetness of Sharing

sepatutnya nak post semalam tapi semalam sangat ngantuk, tidur awal.
Kalau orang tanya kat aku, apa makanan yang patut di-try kalau datang Adelaide, I would say Simply Sushi! Which is kat Glenelg and aku pernah gembar-gembur pasal keawesoman rasa dia di sini. But then, after aku makan Dutch Chocolate pancake di Pancake House a few days ago….aku berani angkat tangan, bangun dari tempat duduk dan vote Pancake House as second tempat makan yang korang patut try! Haaa gitu. Ada feel-feel macam bagi cadangan dalam kelas pulak. But, seriously mat saleh memang gempak bab-bab pancake ni! Peergh! Tak payah bubuh sambal kasi terangkat (taste melayu). Tak payah bersusah payah buat nasi lemak complete with sayur, sambal sotong dengan kerang, bla bla bla pada waktu pagi. Diorang just buat adunan, masak pancake, lepas tu letak topping coklat yang meleleh-leleh and then letak 2 scoop aiskrim. Just perfect~.

Tapi, kat situ tak cukup order pancake je. Mesti order hash brown jugak as side dishes. Ya Allah, betapa sedapnya hash brown tu wey! Serius aku tak hiperbola sebab before this aku memang kureng hash brown. Tapi, hash brown yang aku rasa kat Pancake House ni terlalu fresh, crispy and just nice. Sekali suap je, muka aku terus berubah kepada muka happy yang excited and nikmat sebab rasa dia perfect. And the funniest part aku keep on cakap "sedap" every time aku suap hash brown and pancake tu. can you imagine berapa kali aku sebut sedap? Tak percaya la tu sedap. Tapi, korang kena percaya cakap aku wey sebab aku particular sikit pasal makanan. Orang yang particular macam aku ada tendency suka makan and try benda baru and makan food yang sedap. Huhu. Aku cadangkan kat korang pun sebab aku pernah makan set macam tu share dengan membe aku.Jimat duit kan sebab currency ke RM kena darab 3. Hehe. Kalau makan sorang 1, lepas tu makanan tak habis lagi rugi. Jadi amalan syaithooon (syaitan).

Since aku tengah obsess dengan Dutch Chocolate (DC) pancake tu, semalam aku singgah Pancake House tu buat kali kedua. sebab sejak makan DC pancake beberapa hari sebelum, tekak ni membisik nak pancake lagi. Aku iyakan je lah tekak aku. Daripada asik terngiang-ngiang dalam kepala bila dah sampai Malaysia nanti, lagi parah. entah macam mana, pancake kali ni tak sesedap waktu aku share dengan membe aku dulu. Aku terfikir jugak adakah sebab tukang masak yang lain? ada possibility. And then, aku keep thinking lagi kenapa rasa dia tak sesedap before this (I’m such Ms Curiousity). Sambil makan sambil berfikir (makan sorang-sorang, memang senang ada dunia imaginasi sendiri. Korang macam tak biasa pulak kan? Kan? Lonely lonely gitu.), aku discover yang share makanan buat makanan tu lagi sedap.

In my opinion, the fact yang kita nampak orang yang share dengan kita tu happy, seronok and menikmati makanan yang dia telan tu, buat kita lagi rasa happy. Bila kita lagi rasa happy, makanan yang kita makan tu lagi rasa sedap (tapi kalau makanan memang tak sedap, memang tak sedap lah. Rasa dia tak tiba-tiba berubah ke sedap pun). Betul tak? Macam tengok mak ayah happy main-main dengan anak diorang. Happiness diorang tu terpercik-pecik kat kita sampaikan buat kita tersenyum jugak sebab kita boleh rasa betapa happynya mak ayah tu dengan anak-anak diorang. Kan? Besides, while we are sharing foods, kita ada tendency nak berborak pasal anything yang kita nak share sambil menikmati makanan yang disediakan. Bole rasa tak perasaan share cerita tu? kita rasa puas sebab speak out something, and bila luah kita rasa free. rasa seronok. Rasa happy! Korang bayangkan tengah-tengah happy tu, korang balun makanan depan korang. Kan rasa lagi extra sedap tu. yang manis rasa ekstra manis. Yang biasa-biasa rasa luar biasa. Lebih kurang camtu lah.

So…. always share foods with someone tak kiralah nenek ke, ayah ke, membe ke. 
Share the foods and feel the difference.

10 comments:

  1. yamm yamm looks soo delicious ! :)

    xx

    Miss-Peacock

    ReplyDelete
  2. SEDAPNYAAA!! :D haha. lapar pula nampak.

    ReplyDelete
  3. waaa...bestnyaaa....1st pict tu..huhuh...menangis tgk....hehehe

    ReplyDelete
  4. Perghh... terbaik ~~!!

    (^_^)

    ReplyDelete
  5. m.Peacock,norafifah,fya,annisa,syahirah: dah agk dh korang ckp sedap!hahaha. tp memang sedap pun :) terliur le tewww.
    hanahyun: haha.jgn smpai mleleh dasat sgt.hihi
    ellea:mnangis?bunyi mcm kempunan sgt tu :)
    cimon:ape yg trbaik?mknn ke?entry?haha

    ReplyDelete

 

GeeKintheRainboW Copyright © 2014 Designed by Alieff Artwork