Wednesday, April 11, 2012

Randomness: How to Print Black&White Picture

At first, aku sebenarnya reluctant nak menulis hari ni. Seminggu ni macam tawar je hati nak menulis. Mungkin sebab berkaitan dengan pelajaran kot. Huurm. Tak tahu apa nak jadi dengan diri ni. Kadang-kadang terfikir jugak apa nasib aku after graduate nanti (itupun kalau hidup lagi). Walaupun baru start cuti 2 minggu, otak aku dah start terfikir pasal assignment and groupmate. Nerd much? Naaay. Tu bukan nerd. It’s called consistent walaupun groupmate korang tak memberi sepenuh tenaga kat task yang diberikan (sangat hampa). Rasa nak maki pun ada. Rasa nak meletup pun ada. But, I just can’t. don’t know why. Maybe I’m too s-o-f-t? but, what if aku really meletup? What could happen? Maybe aku dah tak boleh pandang muka orang tu.

*slap my face*. Ni apehal entry meluahkan perasaan ni?! Biase lah wey. Nama pun manusia. Setiap orang ada ups and down. Back to the maiiin topic of this entry, today aku happy!! sebab berjaya memprint gambar and finished up my first assignment for my elective course, introduction to photography!! Weee. Betapa bahagianya hidup ni bila korang dapat ambik subjek yang korang betul-betul suka.

Whoa..whoaaa. print bukan pakai printer colour okay. Ni print secara manual. I have to print in a darkroom (memang bilik gelap). Aku kena test gambar tu untuk tengok berapa lama each gambar tu kena expose kat cahaya. Aku kena trial and error (if I want to) filter untuk setiap gambar supaya gambar tu tak terlalu flatten. Aku kena keep keluar masuk darkroom sebab kalau nak judge tahap tone gambar tu, aku kena tengok bawah cahaya yang cukup. And then, aku kena keep tukar filem, which is I have to use blower untuk remove dust lepas tu tukar filem tu setiap kali aku nak print gambar lain. Aku kena judge sendiri tone mana yang sesuai untuk setiap gambar, just to make sure gambar tu tak loose detail and tak terlalu terang. Aku kena sedut berapa banyak chemical dalam darkroom tu semata-mata nak print gambar yang aku nak. Aku kena wait patiently untuk print gambar tu sebab ada 4 proses aku kena buat supaya gambar tu didevelop dengan sebaiknya.

Errr. Aku rasa aku patut stop sampai sini. Kalau aku keep babbling about printing stuff ni, nanti korang terus biul sebab tak boleh bayangkan. Haha. Sorry. Sorry. So below is the final result! Serius happy giler since this is the first time aku process and print gambar dari A to Z. cool huh?
saja blurkan. bajet pakai ketat padahal tak.

6 comments:

  1. Wahh siyes coollll. Teringin jugak nak print sendiri manual tu. tapi x kesempatan pun.. Tak ada kemudhan bilik gelap tu :( btw, gmbr2 tu pun mmg cool! Awesome dear!

    ReplyDelete
  2. cikanmr:tu la.kalau saya xmsuk kelas ni, xtahu nak print gmbr ktne..thank u!!!
    afifah:ho yeah!smart mcm tuan blog ni ke?haha

    ReplyDelete
  3. seriously cute... btw done follow - noob

    ReplyDelete

 

GeeKintheRainboW Copyright © 2014 Designed by Alieff Artwork