Thursday, March 22, 2012

Gilles Street Market - Part 1

So, last Sunday aku pergi Gilles Street Market dengan membe-membe aku. This is the second time aku pergi street market ni. Usually orang suka pergi satu tempat tu sekali je kan? Tapi, kalau tempat macam Gilles Street Market (GSM) ni, pergi kerap pun aku okay. Because every time korang pergi ada different kind of things yang dijual. Tapi, depends jugak lah. Kalau certain stallholder tu dah gian nak jual barang kat GSM, probably korang akan jumpa orang yang sama setiap kali ke GSM (await hodoh benor ghupenya sebut GSM ni. Takpe. For the sake of malas nak tulis panjang, aku layaan je). This time, niat aku datang untuk snap pictures je walhal aku dah terbeli beberapa barang. Haish. susah sebenarnya bila nafsu shopping sentiasa bersemadi dalam diri aku ni. Hanya orang yang kaki shopping je tahu perasaan tu. kan? Kan?

Aku tahu korang mesti terfikir-fikir rupa GSM ni macam mana kan? Sebenarnyaa… kecik je. Tak besor mana pun. Korang ulak-alik dari entrance ke exit 5 kali pun tak penat. Siyes! Wa tak tipu! Tapi, kecik tak semestinya tak best. Yang penting how you fully utilized tempat tu. For vintage lovers, this is your opportunity to meet other vintagers! Besides, there’s lot of vintage stuff selling here such as baju dia, beg dia, aksesori dia, bla bla bla. Aku interested la jugak nak try pakai baju vintage. Tapi, bila try pakai rasa macam pakai baju nenek aku pulak, dengan bahu yang terlebih besar and terlebih sponge terkeluar dari aras bahu aku. *tak jadi beli terus letak balik baju tu*. bertambah-tambah hodoh aku jadinya. Oh ya! Vintage stuff untuk laki pun ada! Such as tie bunga! Kalaulah aku boleh bagi kat someone, tapi aku tahu takde sape nak pakai. huhu. Ada ke laki nak pakai tie bunga-bunga? Hehe. Comel whaaaaat!! (aku tahu korang buat muka disbelieve dengan sense of fashion aku).

Selain vintage, there’s lots of handmades, new clothes yang didesign sendri oleh depa dan jugak preloved stuff which some of it ialah barang-barang branded and mahaaal. Sandal kat situ pun murah-murah, range from 1 to 5 dollars. Memang nak let go lah tu. nampak sangat diorang banyak kasut. Kalau kasut branded mahal lagilah. Tapi, kira worth la kalau korang boleh terima pakai kasut yang dah dipakai oleh owner tu berpuluh-puluh kali, peluh-peluh kaki diorang pernah melekat kat kasut mahal tu. yang paling aku interested ialah handmades because it’s unique and one of a kind. Aku memang suka benda-benda unik (aka pelik) ni. Handmades yang available range from accessories to brooches. Nak beli tu memang nak. Tapi, bila convert rasa tak worth langsung beli. Kalau RM15 takpe jugak. Ni 15 dollar just untuk cincin pastu ada tampal huruf A macam main susun-susun huruf tu. silap hari bulan, aku terlanggar skit, terus putus. Wuuuuu.

12 comments:

  1. vintage item nmpk menarik kan..:)

    ReplyDelete
  2. pempuan bese r la..memang suke sngt shopping ni..hii

    ReplyDelete
  3. anda di tag..hee
    http://azievanilla91.blogspot.com/2012/03/contest-aku-suka-makan-coklat.html

    ReplyDelete
  4. asikin izas: tu la pasal.mcm old school gituw :)
    azee hana:huhu..tgh membanters kgiatan shopping ni.thank u for the tag!tgk thap krajinan nk buat ke x.hehe

    ReplyDelete
  5. hi ifa! we met at gilles street market a few weeks ago...the photo of the floral ties is from my stall :) your photos are so lovely! i was wondering if you have any other photos of my stall from that day that i might be able to use for my facebook page? i would credit your blog of course.
    here is the link to my facebook page:

    www.facebook.com/lostworldvintage

    sophie (lost world vintage) x

    ReplyDelete
  6. hye sophie!!i have post the picture on your fanpage :) hope u like it.are you planning to go to the next gilles street market?maybe i can snap more pictures for your shop :)

    ReplyDelete
  7. The cupcakes. Choc mint. I want.

    The bags, the pocket watch necklace.

    ReplyDelete
  8. awk.. awk guna camera apa ek? dah lama follow blog ni, tp jarang blogwalking.. hari ni tgh free, tu yg baca2 entry lepas2.. hihihi.. nways, u took nice pictures.. :D

    ReplyDelete
  9. hanis:nak?amiklah..nah!hehe
    pearl kaz:gune d3100.nape yerk? :) thanku!

    ReplyDelete

 

GeeKintheRainboW Copyright © 2014 Designed by Alieff Artwork