Saturday, October 29, 2011

pakaian muslimah = mahal. Betul atau Tidak?

seperti biasa, sebagai seorang pelajar yang agak loser lifenya, sedikit(?) daripada hari-harinya dipenuhi dengan facebook! fb. fb fb. boringnya. dah macam bukak tv tapi ada 1 channel je.damn!
sedang aku fbwalking, aku terbuka hati nak bukak 1 page seorang manusia yang popular ni. tak boleh nak bagitahu artis atau blogger sebab kalau aku specified sikit je confirm orang tahu!naya wooo. berbalik to this popular girl, bila dah famous tu, jual-jual barang tu is a must! kalau fanpage pun ada like lebih dari 100 ribu, jual coklat pun boleh laku dowh. so, this popular girl decide jual tudung yang sangat muslimah (sangat sebab memang extra kain). dari satu sudut, aku kagum sebab dia ada inisiatif untuk menggalakkan orang menutup aurat dengan selengkap yang boleh.

lepas tu, aku pun tengok harga.. "Arrr Emmm (RM) seratus enaaam puluh??!", aku berbisik. "kenapa mahal sangat?" (aku rasa macam nak nangis lak.haha. pehal tah). pastu aku pun scroll down nak tengok sambutan dari peminat dia. so far ramai yang cakap mahal...ada yang komen mahal sebab dia student. ada jugak yang komen sebab kualiti kain dia tu tak setanding dengan harga yang dia jual.waktu-waktu macam tu lah aku terimbas kedai-kedai muslimah lain yang pernah aku singgah. (aku kan suka window shopping.hehe)


and aku terbuat satu kesimpulan!..that is... kenapa pakaian muslimah mesti mahal??!! i mean untuk blouse je boleh sampai RM200. and seriously kain dia tak cantik. senang komot. design not so good (mungkin taste lebih ke arah wanita matang kot). tapi, pakaian camtu dijual dengan harga yang mahal. just because you jual baju lengan panjang tak bermaksud yang baju tu patut dijual dengan harga mahal. seriously aku agak dissapointed.

disebabkan tak nak cepat berprasangka buruk, aku try fikir positif pulak. dari perspektif positive side aku, aku rasa baju tu mahal mungkin sebab baju tu imported. or maybe sebab banyak pakai kain, sebab tu mahal. or maybe sebab kain dia tak jarang, so that's why kena mahal. or maybe sebab tak buat satu design tu dalam kuantiti banyak so kos lagi tinggi. tapi, kalau tengok dari sesetengah pendapat orang lain pulak, mungkin sepatutnya kita fikir macam ni,
"walaupun baju tu mahal tapi beli untuk mendapat keredhaan Allah" 
(baca dalam nada penuh keinsafan)

yes, i know that. tapi, nak beli pun kena ikut kemampuan kan? kalau baju korea pun boleh dijual dengan harga murah, takkanlah baju muslimah tak boleh dijual dengan harga yang lebih affordable? tiba-tiba aku rasa nak menguasai industri China lah. pastu, boleh lah aku design baju yang muslimah pastu suruh orang China buat banyak2!! wow! awesome giler! tapi... rasanya macam aku berangan jauh sangat ni.

anyway, ni just pendapat aku. tiba-tiba rasa nak luah sebab dah lama tak tulis blog ;p

p/s: bila dah lama tak tulis, ayat jadi macam harem pants -_-

14 comments:

  1. bju muslimah ada je yg murah.tp klu murah je mesti kain jarang pstu design ntah apa2, haiz T.T

    ReplyDelete
  2. betul betul betul ! patutnya jual dengan harga yang murah lah an ? menggalakkan orang memakainya :)

    ReplyDelete
  3. haha..mmg pon kn kat msia ni byk kdai busana muslimah even t-shirt labuh tuh hagak mhl la,bp ntah(ini dikomplen sndri oleh sohabat sy y mmg solehah orgnyer) huhu..coz sy tau sy xlayak utk berkata2..neway NAPE PLAK bju y xckup kain pon mahal juger?? ek..kna wat entry lg satu ni ifa! haha

    ReplyDelete
  4. betul la, memang mahal pon. susah kan orang je la =.='

    patut nye kene la jual mura, baru la ade orang nak beli ^^

    ReplyDelete
  5. betol3..biasalh pakaian y mntup aurat mhl.dan pakaian y xckp kain murahlah.mencik!haha

    ReplyDelete
  6. bg mas, mahal tak pe..asal kualiti dn design yg menepati ketutupan aurat tu.. jgn pulak material biasa, design pun biasa je, tu tak bole la mahal sgt~

    ReplyDelete
  7. yup , ada betul nya .THANKS kak BW blog saya =)

    ReplyDelete
  8. ~agak setuju..kalau mahal lagi la orang kurang beli kan..bukan semua orang mampu..:(

    ReplyDelete
  9. baju muslimah mahal, tp baju x cukup kain pon mahal gk :P

    ReplyDelete
  10. yeke?xpnah usha ni.kne usha pasni. :)mahal gile

    ReplyDelete
  11. natasya,dya,zaty:kan2..
    hayati,munirah:yup2
    kak suzai:haaa.yg x ckup kain pn 1 hal!ngokngek tol la!.almk.mlas nk elaborate psl xckup kain=mahal.haha
    keyha:keyha:ho yeah..
    miss amal:jgnlah mencik2.haha
    fiqra:depends la kan :)
    nurikha:u r welcome! ^_^
    biB:huhu.
    alia:itu pn smemangnye btol!hoho
    nabila:depends design bju la :)

    ReplyDelete

 

GeeKintheRainboW Copyright © 2014 Designed by Alieff Artwork