Saturday, September 17, 2011

Simply Sushi & Cara Mengenal Pasti SUSHI yang halalan toyyiban secara rambang

sedang aku duk sibuk melayan laptop, tiba-tiba membe aku ajak aku makan sushi kat Glenelg. dengar je nama sushi Glenelg, aku pun terus kata "jooom Mimah!!!". uish. makan sushi di Adelaide memang nikmat sebab.. nama pun tak banyak makanan halal kan. itupun tak semua sushi halal. babeng tol la! memang semua makanan kat Adelaide ni nak kena bubuh alcohol,ayam dan lembu tak sunat~ (dengan nada menyindir). oh ya! lagi satu, so far sushi paling sedap ialah di Glenelg. sushi kat tempat lain...errm... ok ok lah.
 "my name is Rainbow Roll!ihik..ihik.." berkata sushi-sushi itu beramai-ramai dalam nada yang comel

nama kedai sushi kat Gelenlg tu ialah Simply Sushi. nama dekat-dekat Simply Siti kan? depa suka Siti Nurhaliza le tewww sampai letak Simply kat nama depan kedai. anyway, nanti, kalau ada sesiapa nak datang Adelaide (dalam hati aku kata "tak de orang yang teringin pun nak melancong kat adelaide ni.heh!'), ce try makan kat Simply Sushi. aha! alang-alang cakap pasal sushi, biar aku bagi beberapa tips sedikit untuk kenal pasti kedai sushi yang boleh dimakan:
1. Kesedapan Sushi
untuk tahu kedai sushi tu sedap atau tak, ce korang dengar language pekedai sushi tu. kalau dia cakap bahasa mandarin, maknanya dia dari China and.... sushi dia rating ok je laa~~tapi, kalau korang dengar pekedai sushi tu cakap bahasa jepun walaupun sepatah kata seperti 'gomennasai', 'arigatok', 'oi shi desu!!'... tu maknanya.. obviously dia orang jepun la dan that means rating sushi dia seeeedaaaaap siooot!! so, please go to pekedai jepun!
 "akulah raksasa sushi!!hiaargh!mkn budak!" berkata si ketam sushi itu seorang diri

2. Kearakan dan Kehalalan makanan
since era baru ni, bubuh arak dalam makanan menjadi satu trend untuk menyedapkan makanan, orang diwajibkan bertanya kat pekedai sama ada dia bubuh arak atau tak dalam makanan. contoh soalan yang aku selalu tanya: "Did you put alcohol or sake in it?". kalau pekedai said "yes!", korang blah terus ar dari kedai! buat apa lagi nak usha makanan kat situ. kalau dia said "no", sila rujuk no. 3 pulak.
sushi ni ada rupa telinga panjang rabbit tak?

3. Kebabian si pekedai
setelah berjaya check 2 point di atas, ce usha dia ada serve makanan babi pink tak? kalau ada, sorry to say lah. tak dapetlah nak makan kat situ. tapi, kalau tak serve babi, korang boleh menarik nafas lega. tapi! itu tak bermakna semua dalma kedai sushi tu boleh dimakan. yang haram tetaap haraaaam~~ (gaya Aqasha dalam Ohhhh Haram)
"i'm slimy, i'm fragile and i'm sour!"
beware! do not consume this jellyish-round shape-egg in a big amount

huwaaargh! ngantuk dah aku tulis entry ni. dalam entry ni, aku selitkan beberapa gambar makanan yang kitorang makan tadi.okay lah. selamat menjamu selera! :)

p/s: penulis masih dalam proses nak buat signature untuk gambar-gambar yang dia amik. so, dia tak letak signature dalam gambar yang dia ambil dalam beberapa mingu ini.

24 comments:

  1. alahai.. sedapnyer.. lma dh xmkn sushi... hoho

    ReplyDelete
  2. those sushi looks yummy :)
    samela, kat france pun tak bnyak sushi halal ^^

    ReplyDelete
  3. engko takpe la kaya..aku makan ikan rebus je

    ReplyDelete
  4. alhamdulilah nasib baik xmakan n xlalu... sal dulu pernah keja kat restoran jepun...... resepi yg dicampur kedalam nasi adalah arak jepun....e2 la yg buat lg xlalu ...

    ReplyDelete
  5. akak memang jenis orang kampung.. makan nasi je yg taw..bab sushi memang akak x reti nak makan, dah cuba tp x masuk la plak.. tp adik akak memang hantu sushi.. dia beli kat care4 je..

    ReplyDelete
  6. siyes x penah mkn,tkt...haha

    sdp ke ek,tgk mmg sdp.

    ReplyDelete
  7. yana minat shushi, tapi kalau nengok yg pelik2 tu mmg tak mkan. hehe ;)

    ReplyDelete
  8. sedapnya.tengok gambo je dah terliur

    ReplyDelete
  9. sedapnya..i pon da lama tak makan sushi...byk sgt la skrg ni...takut pulak lau timbul isu halal haram ni:-)

    ReplyDelete
  10. sedapnye sushu...tiba2 jd lapo balik..hooo

    ReplyDelete
  11. miratun,dea;pegi la mkn.haha
    muchang:kaan?susah tol nk mkn luar.
    jijiyu:ak x kata aku kaya pn.haa
    afiqa&norayub:sedaap!
    aimaniman:sushi pn nasik kak!hehe
    tasha:ikut selera tekak msing2 kot :)
    namy,yana:goood!!
    azzah:ce try.
    nick:tu la.susah benor skang
    nora:sushu?kih2

    ReplyDelete
  12. rindunya mama sushi...yummy...neway,thanks for commented in my blog..hihi..now we r friend..haha...suka suki nak declare cam 2...=_='..follow u beb...

    ReplyDelete
  13. sedapnyaa gambar shushi tu.hehehe.lapar plak aiihh :p

    ReplyDelete
  14. sy x suka mkn shushi..hehe..bukan ape..masa kecik x pernah terdedah mkn ni..mkn nasi jgak yg suka..hehe

    ReplyDelete
  15. I love shushiiii <3 Huhu...

    First time dekat blog kamu~~~ Newbie lagi dlm bloging! Ada masa dtg blog ya!

    ReplyDelete
  16. sushi cicah wasabi sdap kan??lalala

    ReplyDelete
  17. waa..nak makan sushi...lama tak makan..

    ReplyDelete
  18. hazwani:thanks :)
    aisis:lapar?jom mkn sushi!!
    nens:oowh.gitu
    izudin:mestilah dtg :)
    zamri:mmg best.tgklah spe tngkap.haha
    luqman:yeeeck!!
    miss a:sy x brape suka sbnrnye.haha
    b33ha:sushi king!!

    ReplyDelete
  19. dayummm sangat temting,ish ish gambar dia buat orang mengidam je...

    ReplyDelete

 

GeeKintheRainboW Copyright © 2014 Designed by Alieff Artwork