Sunday, November 4, 2012

Cantik ke Kulit Putih?

Sebenarnya kan, aku patut ulangkaji ataupun siapkan assignment aku. Tapi…. aku tak tahan dowh. Aku taknak la bagitahu sesiapa pasal hal aku ni. tapi, serius tak tahan. Dah lama sangat aku pendam ni. otak aku ni kadang-kadang asyik terkeluar macam-macam idea. Tapi, tangan aku ni tak gerak-gerak tekan keyboard pun. Dayyyum.. Aku tak boleh nak pendam lagi bakat aku ni. aku tak tahan dah nak menahan dari tak tulis blog sampai habis exam. Huahuahua. Rinduuuuuu sioooot. Readers aku rindu aku tak? haaaai! Korang sihat?

Anyway, let’s get on with new topic yang aku nak habaq mai kat korang hari ni. sebenarnya, aku perasan kat blog-blog la. kat facebook la. banyak orang promote pasal krim/ produk kecantikan untuk putihkan kulit. Ade lah gambar before after dari hitam gugup ke putih melepak. Surprisingly, memang effective la. tapi, masalahnye cantik ke kulit putih? Korang sure ke kulit putih tu maksudnye korang cantik? haa. Itu yang kita tak tahu sekarang. Maka, mari aku mengulas lagi topic yang aku sendiri pun curious nak tahu.

Hadirin yang dihormati sekalian, (sopan tak entry aku kali ni? ala-ala ceramah gituuuw. )

Okayy… Aku perasan orang kita aka Malaysian suka produk memutihkan kulit ni. bila aku study kat Adelaide, aku notice pulak yang minah salleh suka produk tannedkan kulit ni. Bagi diorang, tak main lah produk putihkan kulit. Tak curlasss gitu. Quite funny, bagi aku la. Mana yang tak banyaak dalam sesuatu masyarakat tu, benda tu lah yang kita nak. Such as, warna kulit. Kat Malaysia, boleh kata majority warna kulit range dari coklat-coklat gelap ke cair gitu. Hehe. yang kat Adelaide pulak, warna kulit range dari putih hantu ke putih kemerah-merahan gitu. So, we tend to be one of a kind and think orang yang one of a kind tu cantik. Kaan? Aku rasa persepsi Malaysian ialah perempuan kulit putih tu cantik. Aku rasa lah and ape yang aku notice la. salah info itu belakang cerita ey. Apa-apa pun, aneh-aneh la korang ni. tapi, aku dulu pun berfikiran camtu jugak which is aku rasa kalau putih je, nampak cantik.

But, itu aku dulu la. semenjak aku duduk kat Adelaide ni, aku lagi banyak ter-expose dengan macam-macam bangsa yang berlainan warna kulit. Maybe berlainan bangsa tu tak sedasat macam kat New York, tapi, still la, macam-macam spesis ada. Kat sini, aku mula notice yang kulit gelap pun cantik. Serius aku tak tipu. Nak kata mata aku kero, tak jugak. Not only that. aku perasan minah salleh yang tannedkan kulit tu banyak je nampak cantik. And it goes the same to mat salleh yang memang nak maintain kulit putih. Tapi, kalau yang over tan tu memang huduh la wey. Warna kulit tak boleh nak fake lagi. Itu kalau kategori mat salleh.
jangan jadi macam ni sudeeyh

Kalau kategori perempuan kulit gelap, aku tengok diorang ada jugak yang cantik-cantik walaupun kulit gelap. So, what’s that supposed to mean? Maknanya, kita yang chocolatey ni pun cantiklah jugak walaupun tak putih =) bagi aku, yang penting kulit bersih and air muka bersih. Dua benda berbeza tu. nak kulit bersih, pandai-pandailah cari alternative sendiri ey. cuci muka ke, pakai mask ke, etc, etc. tapi, untuk dapat air muka bersih tu and then maintained it, itu yang payah sikit laa. Sebab, untuk make sure sentiasa bersih, korang janganlah cakap aib orang, jangan kutuk orang, sentiasa bersabar and banyakkan selawat ^_^ cool kan? Walaupun muka tak cantik tapi, air muka korang tu nampak bersih. Itu paling penting. Lagi satu, hati pun bersih tahap Clorox dooowh. The best part is once korang maintained cara nak dapatkan muka bersih tu, nak cakap buruk pasal orang lain pun, rasa macam tak sedap hati je.  It is obviously such a good sign…for your heart and your soul.

Peace yooow!

14 comments:

  1. Beauty comes from within, tak kira kulit gelap ker kulit putih.
    *perrgh, kasi ayat power sket. :)

    ReplyDelete
  2. dulu masa zaman sekolah saya pun sebok nak kulit putih..
    tapi skarang kaler kulit dah tak penting lagi..yg penting skarag adalah kulit muka yg flawless!!

    dan sy sedang berusaha ke arah itu..haha

    ReplyDelete
  3. Hitam itu menawan apa. Hehe. Yang penting, bersyukurlah dengan apa yang diberiNya. =)

    ReplyDelete
  4. sapa taknak kulit putih..nak cantik kan..tapi yang kulit hitam jgn dipandang remeh..bak kata org hitam2 si kulit manggis,makin hitam bertambah manis..! >_<

    ReplyDelete
  5. ikut jenis putih kot. Ceah putih pun ada jenis.hehe tapi pelik kan yang putih nak gelap. yang gelap nak putih

    ReplyDelete
  6. ikut jenis putih kot. Ceah putih pun ada jenis.hehe tapi pelik kan yang putih nak gelap. yang gelap nak putih

    ReplyDelete
  7. cweety pon sme.....tp skang...tgan lak itam..muke puith telebih...hehhehe....cweety dh click nuffnang...sile dtg singgah click lak ye....http://cweetykadbury91.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. 22 ada kelebihan ...if i, tak nak yg putih yg penting halus...

    ReplyDelete
  9. janji kulit bersih and xd cela. black or white doesnt matter. :)

    ReplyDelete
  10. Taste memasing berbeza. So.. be yourself & get close to Allah. (^_^)

    ReplyDelete
  11. kerennnn


    http://geoool.blogspot.com/

    ReplyDelete
  12. zamri: wow! power bebenor ni. i'm impressed.haha
    fifie: same la saya.tp dulu nk putih sbb sunburn kawad.hehe
    nurhuda:bak kata Rain.keh2
    marlia:ceewah peribahasa :)
    hnahdy:tu la..mcm2 la dunia ni :')
    kadbury:msti tgn byk kna mtahari ni.ish2
    iffah:halus mulus kena lulur slalu la.hehe
    licha:betul2 tu!hoho
    cimon: pndaai ayt!! hehe
    zi gu: kereen ya?

    ReplyDelete
  13. idam cantik? cubalah resipi mudah fungus BBC MARDI Station hanya di MARDI Station CH

    ReplyDelete
  14. kalau tak pernah guna fair n lovely...mmg ketinggalan jaman...hahaha..benda wajib masa zmn skolah dulu....owh ye...malaysian bukan setakat esaited dgn produk memutihkan..malahan skrg ni produk kurus,..menjadi2 lak rasa nya...

    ReplyDelete

 

GeeKintheRainboW Copyright © 2014 Designed by Alieff Artwork